Salda Gölü İnşaata Açılabilir

Salda Gölü’nü Bekleyen Büyük Tehlike

Hükümet 14 Ekim’e kadar yasa çıkarmazsa sit alanlarının inşaata açılması mümkün olacak.

Türkiye’nin kültür varlıkları ve sit alanları büyük bir tehdit altında. Hükümet yeni bir yasal düzenleme yapıp 14 Ekim’e kadar yürürlüğe sokamazsa, Türkiye’nin tüm sit alanlarında inşaat yapılabilecek ve bunu yapanlar hiçbir cezayla karşılaşmayacak.

Anayasa Mahkemesi’nin, sit alanlarında inşaat yapımına büyük cezalar öngören yasa maddesini iptal etmesinin ardından ortaya çıkan yasal boşluğu yok etmek için Hükümet hala bir düzenleme yapmadı.

Yüksek Mahkeme Hükümete 1 yıl süre vermiş, iptal kararının yürürlüğünü 1 yıl sonrasına, yani 14 Ekim 2013 tarihine ertelemişti. Ancak geçen 10 ay içinde Hükümet yeni bir yasa hükmü tesis etmediği için, sit alanlarının inşaata açılmasına yol açabilecek tarihle ilgili geri sayım başlamış oldu.

Öte yandan TBMM halen tatilde olduğu ve aksi bir karar alınmazsa yeni yasama yılı 1 Ekim’de başlayacağı için, Hükümetin yeni bir yasa çıkarması ve bu yasanın Köşk’ten onaylanarak yürürlüğe girmesi için sadece 14 günü olacak.

İptal edilen hüküm, kültür varlıklarına zarar veren ve SİT alanlarına inşaat yapanlara 2-5 yıl hapis cezası öngörüyordu. Kararla bu hüküm ortadan kalktı. Yani 14 Ekim tarihinden itibaren, Hükümet yeni bir yasa çıkaramazsa, SİT alanlarında inşaat yapanlara ceza verilmeyecek.

14 Ekim’de Ortadan Kalkacak Kritik Madde

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 2863 Sayılı Yasa’nın (b) bendi “Sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına, koruma amaçlı imar planlarına ve koruma bölge kurullarınca belirlenen koruma alanlarında öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranların, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” düzenlemesini içeriyordu. İptal edilen ve 14 Ekim itibariyle yeni bir yasal düzenleme yürürlüğe girmemesi halinde ortadan kalkacak maddeler şöyle:

a) Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

b) Sit alanlarında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına, koruma amaçlı imar plânlarına ve koruma bölge kurullarınca belirlenen koruma alanlarında öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşa ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

Derinliği, temizliği, hastalıklara şifa kaynağı olmasının yanında bakir ve dokunulmamış doğasıyla da ünlü Salda Gölü tehlike altındadır. “SaldaGolu.Com” sitesi olarak gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını temenni ediyoruz. Gelecek kuşaklara sunacağımız doğal güzelliklerin bozulmadan korunması dileklerimizle…

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi

Kontrol Et

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Facebook Twitter Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Facebook Messenger Email Print Paylaşımlar SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE KIZIL GEYİKLER …

Bir Yorum

  1. halil özdemir

    salda gölünden sit alanı kalksın bıktırdılar artık sit alanı sit alanı diye turistlerinde elini ayağını kestiler gelen nerde kalacak ne yiyip ne içecek düşünen yok hele oranın esnafına hiç düşünen yok ha bide şuna diyem baraj istemiyoz diye reklem yapıyorsunuz sözde doğa severler doğanbaba barajı yapılırken değirmen mah. barajı yapılırken nerdeydiniz sizin amacınız salda kalkınmasın istiyorsunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share via
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
Send this to a friend