Salda Gölü, Dalgıçların Odak Noktası Oldu

Salda Gölü, Dalgıçların Odak Noktası Oldu

Türkiye su altı sporları federasyona bağlı Star Diving Academy eğitmenleri ve öğrencileri Burdur Yeşilova Belediyesi’nin daveti üzerine Star Diving Academy Salda Gölü’nde 20 kişilik dalgıç ekibiyle bir irtifa dalışı yaptı.

İrtifa dalış ekip lideri Gökçek Algın 2 yıldız eğitmen Attila Konuk ve Mutlu Palalı gözetiminde Burdur Valiliği arama kurtarma ekibi (AFAT) da 5 kişilik ekiple katıldığı eğitim ve araştırma dalışı 20 metre derinliğe yapıldı.

İrtifa dalış ekip lideri Gökçek Algın; Deniz seviyesinin üzerinde bulunan sularda (göl, mağara, nehir vs) yapılan dalışlara “irtifa dalışı” denir.

İrtifa dalışının daha bilimsel bir izahı ile doğru tanımı şöyledir: Dalış yapılacak su yüzeyindeki ortam basıncı 1013 mb (milibar) seviyesinin altındaysa bu suya yapılan dalış irtifa dalışıdır. Bazı günler deniz dalışının yapıldığı bölgede anormal hava şartları nedeniyle ortam basıncı 900 mb veya altına düşmüşse bu dalış da deniz seviyesinde yapılan bir irtifa dalışıdır.

İrtifa dalışında dalgıcı etkileyen faktörlere sebep olan unsurlardan birisi dalış öncesi ve dalış sonrası dalgıcın içinde bulunduğu 1 atmosferden daha az olan ortam basıncı ve genelde deniz seviyesi üzerinde bulunan göl, gölet, nehir vs gibi sulu ortamlarda deniz suyuna göre daha az yoğunluktaki tatlı sudur.

İrtifa dalışı yapabilmek için yukarıda belirtilen tüm hususları çok iyi bilip anlamak ve uygun dalış bilgisayarı, dalış tablosu ve barometre veya altimetre gibi malzemelere sahip olup bunları kullanmayı da bilmek gereklidir dedi.

Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, Salda Gölü’nde Star Diving Academy Yeşilova da misafir ağırlamaktan onur duyduk.

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km. uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Göller bölgesi içindedir. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin en derin göllerinden biridir.

Kış aylarında önemli sayılarda barındırdığı pasbaş, patka ve dik kuyruk ördek Salda Gölü’nün uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde yer almasını sağlamaktadır. Çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili olup plajları vardır. Göle 1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilmiştir.

Suyunun temizliği ve türkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır.

Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km. batısında yer alır. Türkiye’nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m.’dir.

Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor.

Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan “yedi beyaz ada“, gölün güzelliğine bir başka güzellik katıyor dedi.

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi

Kontrol Et

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Facebook Twitter Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Facebook Messenger Email Print Paylaşımlar SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE KIZIL GEYİKLER …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share via
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
Send this to a friend