Salda Gölü Tanıtım ve Rehber Sitesi

Kesici: Beyaz Kumları Götürmek Kadar Getirmek De Tehlikeli

Erol Kesici: Beyaz Kumları Götürmek Kadar Getirmek De Tehlikeli

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği(TTKD) ile Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği(DOSDER) Bilim Danışmanı akademisyen Erol Kesici, Salda Gölü kıyısından kepçe ve kamyonlarla başka bölgelere taşınan kumu götürmek kadar geri getirmenin de tehlikeli olduğunu savundu. Beyaz kumun geri bırakılması altta yaşayan ilkel canlıların üzerine ölü toprağı serilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Salda Gölü ile yaptığı çalışmalarla bilinen akademisyen Erol Kesici, kamuoyunda büyük tepki toplayan Salda Gölü beyaz kumlarının kepçe ve kamyonlarla başka bir alana taşınmasının ardından açıklamalarda bulundu. Salda Gölü çevre düzenlemeleri kapsamında yüklenici firma tarafından taşınan kumların alındıkları alana geri getirilmesinin en az götürülmesi kadar tehlikeli olduğu, bunun altta yaşayan ilkel canlıların üzerine ölü toprağı serilmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Beyaz Kumların Taşınması Sağlık İçin Zararlı

‘Biyominerilizasyon’ sonucu oluşan beyaz kumsalın taşınması olduğu kadar geri yerine konulması da tehlikeli olduğunu açıklayan Erol Kesici, “Beyaz kumlar oldukça kırılgan yapıda, avucunuza aldığınızda kırılabilir ezilebilir. Oradan alınanlar döküle saçıla bir yerlere götürüldü. Yerlere serildi, altlık malzemesi olarak kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Canlı yapının un ufak hale gelmesinin sağlık açısından çok zararlı olduğunu belirten Kesici, tozların kolayca solunarak akciğer ve solunum yollarına direk etki edebildiğini ve silikozis hastalığına yol açabileceğini belirtti.

Kumlar Rastgele Ortaya Konulmamalı

Kesici, çıkarılan kumların aynı yere geri taşınmasının da tehlikeli olduğunu belirterek “Alt tarafta hala reaksiyon oluşturabilecek algler ve canlılar var. İlkel canlılar diyoruz, mavi yeşil algler- siyanobakterileri var. Eğer suyun içerisine geri konulursa onun üzerine bir ölü toprağı sermiş gibi oluyorsunuz” dedi.

Dışarıya konulursa da bu sefer oluşacak tozun insan sağlığına, çevreye ve tarıma zarar vereceğini belirten Kesici çözümü şu şekilde açıkladı: “Gölün belli kısımlarında uygun, kıyı alanlarındaki suyun içerisine bırakılması gerekir. En azından suyun içerisinde kalsın ve dip kısma çöksün diye. Ama manyeziti oluşturan kaynağın olduğu yere veya rastgele ortaya konulmaması gerekir.”

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi
Exit mobile version