NASA, Mars’a İnişi Canlı Olarak İzlenebilecek!
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA) tarafından, 30 Temmuz 2020’de fırlatılan Sebat (Perseverance) gezgini ve Marifet (Ingenuity) helikopterinin 18 Şubat 2021’de yüzeye inmesi bekleniyor. 2,5 milyon Türk’ün adını Mars’a indirecek Perseverance gezginin, Salda Gölü’ne benzerlik gösteren Jezero Kriterine inişi canlı olarak izlenebilecek.
Diğer uzay misyonlarından farklı olarak MARS 2020 görevinde araçların 7 dakikalık Mars’a iniş videosu ve ses kaydı alınacak. Aracın 21 bin kilometre hızdan yavaşlayarak Mars yüzeyine iniş anının görüntüleri, uzay-Mars tarihinde bir ilk olacak. Ses kayıtlarında, motor gürültüsü dışında herhangi bir şey duyulması beklenmiyor.
Mars’a İniş Ne Zaman Olacak?
Mars’ın keşif planları için önemli bir kilometre taşı olması beklenen Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopteri, 18 Şubat 2021’de Türkiye saatiyle 23.55’te Mars’a iniş yapacak. Ancak görevin başarılı olup olmadığı, Mars ve Dünya arasındaki uzaklıktan dolayı, 11 dakikalık gecikmeden sonra anlaşılacak.
49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford, “Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir” dedi.
2,5 Milyon Türk’ün Adı Mars’a İnecek
Daha önce NASA’nın başlattığı isim kampanyası ile adını duyuran Perseverance, başvuru yapan milyonlarca kişinin ismini Mars’a götürüyor.
Söz konusu kampanyaya en çok başvuru ise Türkiye’den gelmişti. Uzay aracında Türkiye’den kayıt olan 2.5 milyon kişinin ismi bulunuyor. Söz konusu isimlerin yer aldığı çip, fırlatılmadan önce araca entegre edilmişti.
Aracın Görevleri Neler?
Perseverance aracı, Mars’ta daha önce yaşama elverişli olmuş olabilecek bir bölgeyi araştıracak, geçmiş yaşam için izler arayacak ve yaşam içerme ihtimali en yüksek örnekleri de sonradan incelenmesi için saklayacak.
Mars aracının görevi bunlarla da bitmeyecek. Araç, Mars’taki toz fırtınalarının tehlikelerini araştıracak ve Mars yüzeyinde atmosferdeki karbondioksitten saf oksijen üretimi için testleri yapacak.
Perseverance; aynı zamanda Mars’ın yer altı sularını, hava durumunu ve iklimini araştıracak; iniş tekniklerini ve teknolojilerini test edecek ve Mars üzerinde insanlar için tehlike veya kolaylık yaratabilecek başka çevresel faktörleri de gözlemleyecek.
Mars Helikopterinin Dünya Dışında İlk Uçuşu
Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Marifet (Ingenuity) helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda, Marifet helikopterinin görevi başarıyla tamamlanmış olacak.
Mars’ta Oksijen Üretilecek
Sebat (Perseverance) aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.
Eski Mars Aracının Yedek Parçaları Kullanıldı
26 Kasım 2011’de fırlatılan ve görevi biten Curiosity (Merak) ve Opportunity (İmkan) gezginine benzeyen yeni gezgin Perseverance yapımında, Curiosity’nin parçaları kullanıldı. Konu hakkında açıklama yapan Perseverance’ın Mastcam-Z cihazının baş araştırmacısı Jim Bell “Perseverance neredeyse %90’ı Curiosity’nin yedek parçalarından oluşuyor. Misyonun kabul edilmesinin en büyük sebebi bu, çünkü bu yedek parçalar kullanılarak muazzam kaynak tasarrufu sağlanabildi” dedi.