Salda Beyazı Kararıyor

Salda Beyazı Kararıyor

Bembeyaz ve doğal kumsallarıyla dikkat çeken, son dönemde bu özelliği sayesinde “Türkiye’nin Maldivleri” olarak ün kazanan Salda Gölü’nün beyazı kararıyor.

Bakir ve dokunulmamış doğasıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam eden Salda Gölü’nün, magnezyumlu ve manyezitli yapısından kaynaklanan beyaz kumsalları, bilinçsiz ziyaretçilerin tahribatına uğruyor. Yetkililerin bilinçsiz misafirlere karşı önlem almaması ‘Salda Gölü Beyazı’na geri dönülmez zararlar vermeye devam ediyor.

Yerlere Çöp Atılıyor!

Salda Gölü’nün hemen her yerinde pet şişeleri, sigara izmaritlerini, içki şişelerini, poşetleri, yiyecek kabuklarını, cips bisküvi ambalajlarını görmeniz mümkün. İnsanlar çöplerini gelişigüzel yerlere atıp, bundan rahatsızlık duymadan yollarına devam ediyorlar. Belli plajlarda çöp kutusu olmasına rağmen yine de çöp kutularına atılmayan çöpler çevre kirliliğine yol açıyor.

Bilinçli toplumlar, çöpleri çöp kutularına atıyor. Çöp kutusu bulunmadığı zamanlarda ise çöpleri yanlarına alıp daha sonra çöp kutularına atıyor. Yani bilinçli toplumlarda yerlere çöp atma alışkanlığı bulunmuyor.

Göl çevresindeki çöpler, bizlere toplumsal kurallara uyulması konusunda daha bilinçli olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Avrupa’ya temizliği öğreten bir millet olarak, bu devirde bu manzaralarla karşılaşmak gerçekten huzursuz edici. Unutmayalım ki çöpleri yere atmak çevreye ihanettir.

Salda Gölü’nde çöpler yerlere atılamaz kültürü oluşmalı!

Plajda Ateş Yakılmasın!

Bembeyaz Salda Gölü sahillerinde, özellikle gece saatlerinde, göl kenarında ateş yakılıyor. Bu ateş beyaz kumsallara ağır yaralar açmaktadır.

Plajlarda ateş yakılmasının önüne geçilmeli!

Kumsalda Çadır Kurulması Yasaklanmalı!

Salda Gölü, resmi olarak koruma altında bulunduğundan yapılaşma yasaklanmış. Sürekli artan ziyaretçi trafiğine çevredeki bir kaç otel ve belediyeye ait bungalov evler yetersiz kalıyor. Konaklama ihtiyacının büyük bir kısmı çadır kampları ile karşılanmaya çalışılıyor.

Salda Gölü’nde isteyen herkes hiç bir yaptırım olmadan istediği zaman istediği yere çadır kurabiliyor. Sahil kenarına kurulan çadırlar, altyapı imkanlarının yetersiz olduğu göl ve çevresinde çevre kirliliğine ve kumsalların kirlenmesine sebep olunuyor.

Çadırlar kesinlikle yetkililerin önerdikleri, gölün yapısına zarar vermeyecek alanlara kurulmalıdır.

Ayakkabı ile Beyaz Kumsallara Basılmamalı!

Mars gezegeninin kayaç yapısıyla benzerliği, suyunun temizliği ve şeffaflığı, bakir doğası, temiz havası… gibi kendine has bir çok özelliği ile ilgi odağı haline gelen Salda Gölü’nü her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Son dönemde sadece beyaz kumsallarında tek fotoğraf karesinde yer alabilmek için bile gelinen Salda Gölü kumsalları binlerce ayak iziyle kararıyor.

Sahile ayakkabı ile yasaklanmalı yada sınırlandırılmalı!

Plajlara Araç Girişi Yasaklanmalı!

Bembeyaz kumsallara büyük zarar veren hususların başında göl çevresindeki bazı plajlara araçlarla girilmesi geliyor. İnsanların bakmaya bile kıyamadığı bu doğa harikası mekan, ziyaretçilerin araçlarıyla plajlara ve göl kenarına kadar inme arzusu yüzünden kararıyor.

Plajlara araç girişine izin verilmemeli!

Pamukkale, Salda Gölü’ne Örnek Olmalı!

Salda Gölü’ne yaklaşık bir saat uzaklıktaki, doğal ve kültürel özellikleriyle UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri beyaz rengini kaybetmeye başlayınca koruma altına alınmış. Travertenlerin beyazı için bir dizi önlemler alınma ihtiyacını doğmuş. Travertenler; beyazını kaybetmemesi için alınan önlemler sayesinde tekrar eski rengine dönmüş.

Antik hamam yapısı ile travertenlerin arasında yer alan oteller beyaza zarar verdikleri için kaldırılmış.

Pamukkale travertenlerine araç girişi yasaklanmış. Araçlarla belli bir yere kadar gelmesine izin veriliyor. Travertenlere ulaşım belediyenin koymuş olduğu toplu taşıma araçları ile sağlanıyor.

Ayakkabı ile travertenlere basmak yasak! Kararmanın en büyük nedeninin travertenlere ayakkabı ile basmak olduğu tespit edilince, alana ziyaretçilerin ayakkabı ile girmelerine izin verilmemiş.

Sonuç olarak; “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” sözünden hareketle, hemen yanı başımızdaki Pamukkale Travertenlerinde alınan önlemler Salda Gölü için de pek tabii alınabilir. Alınacak bir dizi önlemle,  Salda Gölü’nü gelecek nesillere doğal haliyle ulaştırabiliriz.

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi

Kontrol Et

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Facebook Twitter Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Facebook Messenger Email Print Paylaşımlar SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE KIZIL GEYİKLER …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share via
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
Send this to a friend