Salda Gölü 1. Derece Sit Alanı İlan Edilmiştir
Eşsiz doğası ve bakir yapısı ile bir çok güzelliği içinde barındıran Salda Gölü Havzası, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Zamanla turizmin gelişmesi için bazı bölgelerinin sit alanı derecesi düşürülmüştür. Ayrıca alan Bakanlar Kurulu kararınca ‘Turizm Merkezi’ olarak kararlaştırılmıştır.
Bembeyaz kumsalı, suyunun temizliği ve turkuaz rengi, bozulmamış doğası ile görenleri adeta kendine bağlayan Salda Gölü, Kültür Bakanlığı, İzmir II numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 14/06/1989 tarih ve 786 sayılı kararı ile ‘I. Derece Doğal Sit Alanı‘ olarak ilan edilmiştir.
Gölün şu anki peyzajının ve ekolojik yapısının korunması için atılan bu adım Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun 28.7.1992 tarih ve 1501 sayılı yeni kararı ile tadil edilerek, Salda Gölü kıyısındaki bazı alanların sit alanı derecesi düşürülerek 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak tecil edilmiştir.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 19/07/2006 tarih ve 118209 sayılı yazısı üzerine, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunun 3. maddesine göre; Bakanlar Kurulunca 21/08/2006 tarih ve 11033 nolu kararı ile “Turizm Merkezi” olması kararlaştırılmıştır.
Salda Gölü’nün korunması için alınan bu kararlarla; yapılaşmanın önüne geçilerek gölün ekolojik yapısında bozulması engellenmeye çalışmıştır. İçerisinde endemik balık ve kuş türlerini barındıran Salda Gölü Havzası için atılmış olumlu adımlar olarak değerlendirilebilir.
Sit Alanı Nedir?
Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar, sit alanı olarak ifade ediliyor.
Doğal Sit Alanı Nedir?
Doğal sit alanı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; özellikleri ve güzellikleri bakımından ender bulunan; korunması gereken alanları ifade etmektedir. Doğal sit alanı kendi arasında üç kategoriye ayrılıyor. Bunlar:
1. Derece Doğal Sit Alanı: Bilimsellik açısından evrensel bir değere sahip; mutlaka korunması gereken; ender bulunan ve ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip olan korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak alanlardır.
2. Derece Doğal Sit Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi gereken aynı zamanda kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır.
3. Derece Doğal Sit Alanı: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin yanında, bölgenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.