Salda Gölü İçin Yazılı Soru Önergesi Verildi
Dünyada Mars gezegeninin kayaç yapısıyla birebir örtüşen iki yerden biri olan Salda Gölü’nü besleyen akarsu üzerine DSİ tarafından gölet yapılmak istenmesiyle konu meclise taşındı. Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, son 11 yılda Göller Bölgesi’nde kurutulan sulak alan miktarına yanıt verilmesini isteyerek, “Göller Bölgesinde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?” diye sordu.
“Salda Gölü’ne Baraj İstemiyoruz” haberimizde Salda Gölü’ne yapılmak istenen sulama amaçlı baraj göleti kurulmak istendiğini belirtmiştik. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nce Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nü besleyen Düden Çayı üzerine gölet yapılmak istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Maldivleri aratmayan beyaz kumsalları ve bozulmamış ekolojik dengesiyle Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü’nü besleyen tek akarsu kaynağı olan Düden Çayı’nın önüne set çekilmesinin gölün sonunu getireceğine ilişkin çekinceler TBMM’ne taşındı.
‘SULAK ALANLAR YOK EDİLDİ, SIRA SALDA’YA GELDİ’
CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den Salda Gölü’nü besleyen Düden Çayı’na yapılması planlanan göletin çevreye olan etkilerinin araştırılıp araştırılmadığının yanıtını istedi. Mars yüzeyine benzeyen toprak yapısıyla dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresinin 1989 yılında doğal sit alanı olarak koruma altına alındığını anımsatan Göker, son yıllarda DSİ tarafından bölgede çok sayıda gölet inşa edilerek doğal sulak alanların yok edilmesine seyirci kalındığını öne sürdüğü önergesinde, “Şimdi de sıra Salda Gölü’ne gelmiş ve Salda Gölü’nü besleyen tek kaynak olan Düden Çayı’na gölet yapılması kararı alınmıştır. Gölet’in yapılması durumunda, dünyanın en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü’nün geleceği tehlike altına girecek, gölde bulunan endemik bitkilerin ve kuş türlerinin geleceği karartılacaktır” ifadelerine yer verdi.
‘SİT ALANINA GÖLET YAPMAK HANGİ PROJEYLE ÖRTÜŞÜYOR?’
2003-2014 döneminde Göller Bölgesinde, yıllar itibarıyla kaç hektarlık sulak alan kuruduğunu soran Göker, önergesinde ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
-Göller Bölgesinde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?
-Düden çayına gölet yapılması durumunda bunun çevreye olan etkilerinin araştırılmasına yönelik herhangi bir çalışma yapmış mıdır?
-Böyle bir çalışma yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
-Kuruyan sulak alanlarda nesli tükenen türler arasında endemik olan bitkiler de bulunmakta mıdır?
-Doğal sit alanı olan ve korunması gereken bir bölgeye gölet inşa edilmesi Bakanlığınızın hangi projesiyle örtüşmektedir?