Salda Gölü ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ İlan Edilecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Badavut Bölgesinin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edildiğini ve ilerleyen günlerde Salda Gölü’ndeki özellikle beyaz kumsalların bulunduğu alanlar için de aynı kararın verileceğini duyurdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Türkiye’nin gizli cennetlerinden Ayvalık’taki Badavut bölgesinin, “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil ve ilan edilmesiyle ilgili açıklamada bulundu.
Kurum, Badavut bölgesine koruma statüsü getirdiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:
“Burada hiçbir şekilde doğal dokuyu bozacak bir müdahale olmayacaktır. Vatandaşlar burada fotoğraf çekebilir, denize girmek maksatlı kullanabilir. Ama kesinlikle hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecek, sadece bilimsel araştırma yapılabilmesine izin vereceğiz.”
Bakan Kurum, Salda Gölü için de ilerleyen günlerde benzer bir karar alınacağını belirterek, “Salda Gölü’nde de ilerleyen günlerde özellikle beyaz kumsallar olan kısım ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak ilan edilecek.” dedi.
‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ Nedir?
Kaynak değerlerinin korunması için; alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır.
Bu alanların aşağıdaki kriterlerden bir veya bir kaçını içermesi aranır.
- Bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemleri, türleri bulundururlar.
- Jeolojik, jeomorfolojik özellikleri korunmuştur.
- Genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiştir.
- İnsan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksektir.
- Alan kendine özgü koruma amaçlarına ters düşecek nitelikteki insan faaliyetlerini bünyesinde bulundurmaz .
- Ekolojik açıdan önemli yoğunlukta olması beklenen yerel türlerin büyük kısmını bünyesinde bulundurur. Doğal süreçler veya zamanla sınırlı müdahalelerle bu yoğunluklara dönüşebilme kabiliyetine sahiptir.
- Koruma amaçlarına ulaşmak için önemli ve sürekli müdahale istemeyen özellikleri vardır.
- Gerektiğinde ve mümkün olan durumlarda, alanın belirlenmiş koruma amaçlarına ulaşmasına yardımcı olacak arazi kullanımları ile çevrelenmiştir.
- Basit müdahalelerle yönetilebilirlik özelliklerine sahiptir.
- Korunacak hedef tür veya türlerin üreme alanlarını ihtiva eder.
- Flora, fauna ve bunlara ait habitatlar ile topografya ve siluet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmayacağına,
- Ancak bu alanlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle;
- Kesin yapı yasağı olmakla birlikte, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan alanlarda, teknik altyapı hizmetlerinden kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz hattı, enerji nakil hattı ve orman yangın yolu yapılabileceğine,
- Devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret arz eden yapıların yapılabileceğine,
- Mevcut altyapı ve üst yapı tesisleri ile ruhsatlı veya ruhsatlı sayılan yapıların bakım ve onarımlarının yapılabileceğine,
- Herhangi bir yapı yapılmamak kaydıyla arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceğine,