Salda Gölü Tanıtım ve Rehber Sitesi

Salda Gölü, Ramsar Alanına Dahil Edilmelidir!

Salda Gölü, Ramsar Alanına Dahil Edilmelidir!

Bembeyaz kumsalları, eşsiz sahilleri, benzersiz doğasıyla, sosyal medya canavarı sayesinde, son dönemlerin gözde tatil alanlarından biri haline geldi Salda Gölü. Onlarca turistin ziyaret ettiği Salda Gölü’nün korunabilmesi için; sulak alanların korunması yönünde atılan büyük adımlardan biri olan “Ramsar Alanı” kapsamına dahil edilmelidir.

Ramsar Alanı Nedir?

Ramsar Alanı, Ramsar Sözleşmesiyle koruma altına alınmış alanları ifade eder. Ramsar, İran’da bir şehirdir. Sözleşme Ramsar’da imzalandığından bu adla anılır.

Özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip sulak alanların korunması hakkında sözleşme; (Ramsar Sözleşmesi) 1971 yılında İran’ın Ramsar şehrinde birçok ülke tarafından imzalanmış, ülkemiz ise 1994 yılında sözleşmeyi imzalayarak taraf olmuştur. Sözleşme ilk Ramsar’da imzalandığı için bu isimle anılmaktadır. Sözleşme 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 17.05.1994 tarihi ve 21937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

1971 yılında birçok ülke tarafından imzalanan Ramsar Sözleşmesi sulak alanların korunması yönünde atılmış önemli bir adımdır. Tüm sulak alanların korunmasına birincil öncelik sağlanması, sulak alan ekosistemlerindeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi yönünde gerekli önlemlerin alınması bu görüşmeler sonucunda karara bağlandı. Ramsar Sözleşmesi’ne Türkiye 1993 yılında imza attı. Türkiye’de 19′u önemli olmak üzere 250′yi aşkın sulak alan sözleşme kapsamına alındı. 21 Haziran 2009’da Resmi Gazete’de Ramsar sınırları yayınlanmıştır. Sözleşmeye taraf olan ülkeler, sınırları dahilindeki tüm sulak alanları korumak, geliştirmek ve akılcı kullanımı sağlamakla yükümlüdür.

Ramsar Sözleşmesi, sulak alanların korunmasını öngören bir sözleşme olmasının yanı sıra, doğa koruma alanında da imzaya açılmış ilk sözleşmedir. Bu nedenle sözleşmenin dünya doğa koruma hareketi içerisinde de önemli ve ayrıcalıklı bir yeri vardır. Ocak 2004 itibariyle Sözleşmeye 138 ülke taraf olmuştur. Bu ülkeler, toplam alanı 111.884.289 hektar olan 1328 sulak alanı Sözleşme Listesi’ne dahil ettirmişlerdir.

Türkiye’deki Ramsar Alanları

  • Göksu Deltası-Mersin-1994
  • Burdur Gölü-Burdur-1994
  • Seyfe Gölü-Kırşehir-1994
  • Manyas Gölü (Kuş Gölü)-Bandırma-1994
  • Sultan Sazlığı-Kayseri-1994
  • Kızılırmak Deltası-Samsun-1998
  • Akyatan Lagünü-Adana-1998
  • Uluabat Gölü-Bursa-1998
  • Gediz Deltası-İzmir-1998
  • Meke Gölü-Konya-2005
  • Yumurtalık Lagünleri-Adana-2005
  • Kızören Obruğu-Konya-2006
  • Kuyucuk Gölü-Kars-2009
  • Nemrut Kalderası-Bitlis-2013

Salda Gölü, Neden Ramsar Alanı’na Dahil Edilmelidir?

Salda Gölü Alt Havzası kuş türleri açısından ülkemizdeki önemli yaşam alanlarından biridir. Alt havzada yürütülen arazi çalışması ve literatür araştırması sonucunda toplamda 110 kuş türünün varlığı tespit edilmiştir. Bu türlerden 62’si ötücü, 38’i sukuşu, 9’u gündüz ve 1’i ise gece yırtıcısıdır.

Bu türlerden 75 tanesi Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altındadır. Alt havzada gözlenen türlerin tehlike durumlarına bakıldığında dikkuyruk (Oxyura leucocephala) tehlike altında (EN) olarak sınıflandırılmıştır. (IUCN Kırmızı Listesi).

Salda Gölü Alt Havzası, özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde sukuşları için önemli bir duraklama ve yaşam alanı vazifesi görmektedir. Alanda 2012 yılı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ve literatür araştırmaları sonucunda 38 farklı sukuşunun çeşitli dönemlerde alanda bulunduğu ortaya koyulmuştur. Bu türlerden en sık görülen ilk 10 türe bakıldığında en sık gözlenen türlerin sakarmeke, elmabaş patka ve yeşilbaş olduğu görülmektedir. Buna ek olarak dalıcı sukuşlardan olan bahri ve karaboyunlu batağan gibi türlerin görülme sıklığı gölün daha çok elmabaş patka, tepeli patka ve macar ördeği gibi dalıcı ördekler için uygun olduğunu göstermektedir.

Gölde gözlenen su kuşlarının ortalama birey sayılarına bakıldığında en çok sayıda görülen ilk 11 türün içinde, gölün kuş popülasyonun ağırlıklı olarak sakarmeke, çamurcun ve elmabaş patka türleri tarafından oluştuğu görülmektedir.

Dikkuyruk gölde sık görülmese de görüldüğü yıllarda sayısal olarak gölü karakterize eden türler arasında olduğu görülmektedir.

Bölgede ötücü kuşlardan Anadolu sıvacı, kızıl kirazkuşu ve maskeli ötleğen gibi Akdeniz ekosistemlerine özgü türlerdir ve alanı kuş gözlem turizmi açısından değerli kılmaktadır.

Türkiye’de bulunan 14 Ramsar Alanı’na Salda Gölü’nün dahil edilerek 15. Ramsar Alanı olmamasında belirgin bir sebep yoktur. Duyarlı bütün misafirlerimizin desteklerini bekliyoruz.

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi
Exit mobile version