Salda Gölü, TUBİTAK Bilim Fuarında Tanıtıldı

Salda Gölü, TUBİTAK Bilim Fuarında Tanıtıldı

Burdur Karamanlı Gazi Ortaokulu TUBİTAK 4006 Bilim Fuarında Salda Gölü’nün oluşumu, kıyılarının beyazlığı, Mars’a benzerliği araştırılarak gölün maketi yapıldı.

Salda Gölü hakkında yapılan proje sunumunda; gölün oluşum sürecinin araştırılması ve bugünkü durumunun sosyal, ekonomik ve turizme etkilerinin değerlendirilmesi amaç edindi. Salda Gölü’nde meydana gelen turizm faaliyetlerindeki artışın gölün doğal güzelliği ile ilgisinin belirlenmesi amaçlandı.

Salda Gölü’nün Oluşumu

Salda Gölü karstik ve tektonik oluşumludur. Gölün ölçülebilen derinliği 196 metredir. Beyaz kayaç yapısı dolayısıyla “Türkiye’nin Maldivleri” olarak isimlendirilmiştir. Göl ve çevresi kuş çeşitliliği açısından zengindir. 1989 yılında doğal sit alanı ilan edilmiştir. Gölün suyu kimyasal çeşitlilik açısından insan sağlığı için faydalıdır. Göl suyundaki magnezyum kil ve soda içeriği bulundurur, cilt sorunlarında yararlıdır. Salda Gölü biyoçeşitlilik açısından zengin bir göldür. Gölde pek çok balık yaşamaktadır. 2014 yılında endemik balık türleri tespit edilmiştir. Suların çekilmesi ile bazı yerler bataklığa dönüşmüştür. Kıyıdan fazla uzaklaşmamak şartı ile belirli bölgelerde yüzme imkanı bulunabilir.

Salda Gölü Neden Beyaz?

Gölde magnezyum ve manyezit bulunur. Birinci derece sit alanı ve turizm merkezi statüsü olan gölün kumsalı sudaki magnezyum nedeniyle beyaz renktedir. Magnezyumu tüketen bakterilerin atıkları ile hidromanyezit minerali ortaya çıkar. Bu taşlar birikerek küçük adacıklar oluşturur. Adacıkların boyu bazen su yüzeyinden 8 metre yukarı çıkmaktadır. Dalgaların ve rüzgarın aşındırmasıyla bu adacıklardan kopan parçalar sahile taşınmaktadır ve sahilde beyaz bir görüntü oluşturmaktadır. Çeşitli teorisyenlere göre bu görüntü mars gezegeninden gelen bazı görüntülerle benzeştiğinden Mars’taki hayat izinin takibi için Salda Gölü bir laboratuvar olarak değerlendirilir.

Mars’ı Görmenin En Kısa Yolu

Araştırmalara göre; Salda Gölü’nde bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçların Mars’ta olan bulunması göldeki benzer koşulların bir zamanlarda gezegende de hakim olduğu fikri doğurdu.

Yapılan proje sunumunda; Salda Gölü oluşum bakımından araştırılıp benzetim tekniğiyle canlandırıldı.

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi

Kontrol Et

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Kızıl Geyikler Salda Gölünde

Facebook Twitter Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Facebook Messenger Email Print Paylaşımlar SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE KIZIL GEYİKLER …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share via
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
Send this to a friend