Salda Gölü’nde Festivale İzin Yok
Türkiye’nin nadide bakir bölgelerinden olan Salda Gölü’nde düzenlenmesi planlanan 30 bin kişilik ‘Salda Gençlik Festivali’ne Burdur Valiliği’nden izin çıkmadı.
Salda Gölü kıyısında, 29 Haziran-1 Temmuz arasında düzenlenmesi planlanan 30 bin kişilik festival, Burdur Valiliği’nden veto yedi. Konunun gündem olmasının ardından harekete geçen Burdur Valiliği, ilgili resmi kurumlardan festivalin korunan alana etkisi konusunda görüş istedi. Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün 3 gün sürecek festivalle ilgili değerlendirmelerinin ardından Burdur Valiliği, Salda Gölü koruma alanı içerisinde festival yapılmasına izin vermedi. Valiliğin konuyla ilgili resmi yazısı Yeşilova Kaymakamlığı’na iletildi.
Konuyla ilgili bilgisine başvurulan valilik yetkilileri, ilgili kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda alınan kararın Yeşilova Kaymakamlığı aracılığı ile organizasyon firmasına ve Yeşilova Belediyesi’ne iletildiğini dile getirdi.
Valilik kararına rağmen korunan alanda kitlesel bir etkinlik yapılması durumunda yasal işlem uygulanacak. Valiliğin talebi üzerine festival düzenlenmek istenen Salda Gölü kıyısında yapılan incelemede, 10 bin çadır kurulması planlanan alanın gölü korumak için belirlenen ‘hassas alan’da kaldığı belirlendi. Doğal sit alanı olarak da koruma altında olan bölgede etkinlik yapmak Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun iznine tabi. Ancak Denizli merkezli THEF organizasyon şirketinin bu yönde bir izin talebinin olmadığı ortaya çıktı.
Kamuoyunu uzun süredir meşgul eden ‘Salda Gençlik Festivali’ hakkında bir çok yorum yapılmıştı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, “Festival yapmayı düşündüğümüz alan Salda Gölü’ne yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Göle herhangi bir zarar vermeyecek. Yaklaşık 10 bin kişilik çadır kurduracağız. Misafirlerin tuvalet ihtiyacı için 100-150 tane altı sızdırmaz seyyar tuvaletler kurdurmayı düşünüyoruz. Ben yıllarca kendimi doğaya adamış bir adamım. İlçemiz Yeşilova’da ‘Çiçekçi Başkan’ olarak anılıyorum. Sebebi her tarafa ağaç dikiyor olmam. Başkanlığım boyunca yaklaşık 20 bin ağaç diktim. Beni eleştiren çevreciler oturdukları yerden ahkam kesmektedirler. Bütün çevreciler buraya gelsinler, tartışalım.” diyerek çevrecilerin eleştirilerine yanıt vermişti.
‘Salda Gençlik Festivali’ Halkla İlişkiler Sorumlusu Hande Yağınlı, ” Salda Gençlik Festivali için iki yıldır hazırlık yapıyoruz. Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek ile bu proje üzerinde çok çalıştık. Alanda tuvalet yetersizliği var. Festival alanına yaklaşık 200 tuvalet getirerek bu sorunu ortadan kaldıracağız. Pislik hiç bir şekilde Salda Gölü’ne ulaşmadan, vidanjörlerle, şehir dışına atılacak. Ağaçlandırma projelerimiz var. Bir hayvan barınağı yaptırmayı düşünüyoruz. 200 bin tane mavi kapak toplayarak ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye dağıtacağız. Festival alanındaki çöplerin toplanması için 600 kişilik personelimiz var. Her günün sonunda çöpler toplanacak. Toplanan çöplerle ‘Atıktan Sanata’ adında dev bir heykel yapmayı düşünüyoruz. Bu projemizle insanlara çöpün yarattığı pisliğin ne kadar büyük olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. ” diyerek düzenlenecek festivalin sosyal sorumluluk projelerinden bahsetmişti.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr Erol Kesici, ‘Dünya Çevre Günü’ dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada ise “Herkes doğanın çatısının, havasının, suyunun, akıntısının ve rüzgarının içindedir. Hayayı, toprağı ve suyu kötü kullanmaktayız, doğal korunan alanlar kimsenin “malı” değildir… Halkın yerelin isteği, para kazanma istekleri korumak amaçlı olmalıdır, bu bakış; doğayı ve geleceği yok edecek şekilde olmamalıdır ve bu tür isteklerde; politik popülist bakışla değil bilimsel görüşler alınır ve uygun yerde yapılır. “İnatlaşmayla değil”.. Bu bakış; turkuaz rengindeki suyu ve bembeyaz kumsallarıyla Maldivleri andıran Salda Gölü’nün henüz yeterince keşfedilemeden tüm sırlarıyla birlikte yok olmasına neden olacaktır !” diyerek göl kenarından yapılması planlanan festivali eleştirmişti.
“SaldaGolu.Com” sitesi olarak festival izni verilmemesinde Burdur Valimiz Sayın Hasan Şıldak’a ve festivalle ilgili endişelerini bildiren bütün çevreci dostlara teşekkür ederiz.
“En iyi festival; Salda Gölü’nde yapılmayandır!“