Salda Gölü’ndeki Yasaklar Neler?
Bembeyaz kumsalı, tertemiz suyu ve eşsiz doğası ile Salda Gölü görenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Günden güne popülerliğini artıran Salda Gölü’nü geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 buçuk milyon insan ziyaret etti. İnstagram fenomenleri, düğün fotoğrafçıları, gezginler, karavancılar, reklamcılar, kampçılar… Salda Gölü’nün ziyaretçileri arasında.
Binlerce insanın Salda Gölü’nü ziyaret etmesi üzerine yetkililer birtakım tedbirler aldılar. Bu tedbirler hem bütün dünyayı saran Coronavirüs(Covid-19) tehlikesine karşı insanları korumak hem de gölün ekolojik dengesinin bozulmasını önlemek adına alındı.
Salda Gölü ziyaretinizde yasal bir yaptırımla karşılaşmamanız için aşağıda belirtilen yasaklara uymanızı tavsiye ediyoruz.
Plajlara Araçla Girmek Yasak!
Salda Gölü’nün cazibe merkezi haline gelmesinin başlıca nedeni şüphesiz ki görenleri kendine hayran bırakan bembeyaz kumsallarıdır. Magnezyum yapılı bu kumlar canlı organizmalardan oluşmaktadır. Ayakla bile basılması uygun olmayan bu kumlara insanlar hoyratça araçlarıyla girip drift atmaktaydılar.
Salda Gölü çevre düzenlemeleri kapsamında gölün çevresi ahşap direkler ve tel örgülerle çevrildi. Normal yollarla aracınızla kumsala girebilmeniz artık zor ama yine de Türk’e imkansız diye bir şey yok diye düşünenler varsa kolluk kuvvetleri kuş uçurtmuyor, bilginize.
Salda Gölü Kenarında Çadır Kurmak Yasak!
Salda Gölü’nün havasını, suyunu, doğasını anlatmaya gerek yok. Artık herkes biliyor zaten! Bu kadar harika bir ortamda kamp yapmak, sabah erkenden güneşin doğuşunu izleyip, tertemiz sularda yüzmek paha biçilemez herhalde.
2019 yılına kadar göl çevresindeki bir çok alanda kamp yapanlara rastlanmaktaydı. Yeşilova Belediyesinin işlettiği Halk Plajında kamp için herhangi bir ücret de alınmıyordu. Hatta öyle ki çadırınıza ücretsiz elektrik bile çekebiliyordunuz. Bu faktörlerin hepsi bir araya gelince Salda Gölü kamp için ilk tercihler arasında yer alıyordu.
2020 yılındaki çevre düzenlemeleri kapsamında göl çevresindeki bütün kaçak yapıların kaldırılma kararı çıktı. Halk Plajında bulunan bungalov evler, kamp alanı ve Belediyeye ait işletme kaldırıldı. Şuan için Salda Gölünde kamp yapmak yasak! Çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıllarda kamp alanı gösterilecektir.
Plajlardan Kum, Kil Götürmek Yasak!
Salda Gölü, yapısı bakımından Dünyada Mars gezegeni özelliği gösteren iki yerden biri. Yapısında magnezyum ve manyezit elementlerini barındıran Salda Gölü kumu canlı organizmalar içeriyor. Kumun beyaz rengini alması hava ile etkileşimi sayesinde uzun yıllarda gerçekleşiyor. Huntit oluşumlu bu kumlar ayrıca ısıya dayanıklı malzeme yapısında da kullanılmaktadır.
Göl kenarında belirli aralıklarla, ziyaretçiler tarafından açılan, çamur banyosu alanları da bulunmaktaydı. Özellikle cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen Salda Gölündeki killi çamur havuzları görüntü kirliliği yarattığı için kaldırıldı.
Salda Gölü’nden akvaryuma koyarım, hatıra kalsın diye çantanıza koyacağınız bir avuç kum, yüzüme maske yaparım diye alacağınız bir kase kil bile yasak! Gül dalında güzeldir, götürmeyiniz efendim.
Belirtilen Yerler Dışında Ateş Yakmak Yasak!
Salda Gölü’ne şimdiye kadar insan eliyle bir çok zarar verildi. Bazı kendini bilmezler anlata anlata bitiremediğimiz kumunda gece eğlencesi ve ısınmak için ateş yakıyorlardı. Neyse ki artık o da yasaklandı.
Göldeki tek resmi piknik alanı Tabiat Parkı Orman Plajında piknikçiler için ayrılmış alanlar haricinde ateş yakmak yasak.
Plajlarda Sigara İçmek Yasak!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Bakan Murat Kurum Salda Gölü ziyaretleri esnasında, Salda Gölü’nün Türkiye’de sigara içilmeyen ilk dumansız sit alanı bölgesi oluşturulması için çalışma yürütüldüğünü ifade etmişlerdi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Sağlık Bakanlığının Tütünle Mücadele Eylem Planı kapsamında Salda Gölü’nde sigara içilmesinin yasaklanacağını ve dumansız hava sahası oluşturulacağını söylemişti.
Normalleşme sürecinin bu aşamasında izmaritlerden virüs bulaşmaması için plajlarda sigara içilmesi de yasaklandı. Sadece Salda Gölü’nde değil bütün plajlarda bu uygulama mevcut.
Beyaz kumsalların sigara izmaritleriyle dolup görüntü kirliliği oluşturmaması ve kumların zarar görmemesi için Salda Gölü plajlarında sigara içmemenizi öneriyoruz.
İzinsiz Drone Uçurmak Yasak!
Salda Gölü düğün fotoğrafçıları için doğal bir arkaplan. Evlilik teklifi ve özel gün fotoğrafçıları Salda’ya adeta akın etti. Öyle ki yurt dışından Salda’ya fotoğraf çekimi için gelenleri bile biliyoruz.
Fotoğraf çekimi için Salda’ya gelenler arasında ‘Eee buraya kadar geldik. Drone ile de bir kaç pozumuz olsun. Beş dakikalık videomuz olsun’ diyenler var. Bunun için resmi izin gerekiyor, bilginize. Profesyonel drone kullananlar bilirler; drone kullanmak için ehliyet ve kullanmadan önce resmi izin gerekmektedir. Amatör drone kullananlara, bilmeyenlere duyurulur.
Gölde Kano, Kayık İle Yüzmek Yasak!
Ziyaretçilerin sıkça sorduğu sorulardan biri de Salda Gölü’nde kayık, kano, şişme bot vb. araçlarla yüzüp yüzemeyecekleridir.
Salda Gölü Çevre Koruma Bölgesi ilan edilerek koruma altına alınmış bir alandır. Bu alanın doğallığının korunması ve bozulmaması adına, gölde motorlu ve motorsuz araçlarla yüzmek yasaklanmıştır.
Maskesiz Dolaşmak Yasak!
Pandemi tedbirleri kapsamında alınan kararlar doğrultusunda plajlara girişlerde kolluk kuvvetleri tarafından ateş ölçümü yapılmakta, fiziksel mesafe kurallarına uyma konusunda uyarılarda bulunulmakta ve maskesiz girişlere izin verilmemektedir. Normalleşme sürecinde bilim kurulunun alacağı kararlar doğrultusunda yeni uygulamaları da buradan sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
Madem gölün etrafında kamp yasak yer gösterilsin çadır kuramadıktan sonra gölün ne anlamı kalıyor,here o yasak bu yasak serbest olanı yazında ailece gece güneşin batışını sabah doğuşunu izleyelim