
Salda Gölü’nün Kumları Neden Beyaz?
Salda Gölü, jeolojik yapısı itibariyle Türkiye’nin nadide alanlarından biri konumunda. Son bir kaç yıldır sosyal medya paylaşımları ve ulusal basında yer alan haberlerle tüm ülkede bilinir hale geldi Salda Gölü. Ayrıca geçtiğimiz aylarda Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA)’nin Salda Gölü ile Mars’taki Jezero Krateri arasında coğrafi benzerlik olduğunu duyurmasının ardından tüm dünyanın dikkati buraya çevrildi, Salda ününe ün katmış oldu. Ülkemiz turizmi açısından paha biçilemez bir açıklama olarak addediyoruz.
Salda Gölü’nün kendini diğerlerinden farklı kılan bir çok özelliği bulunuyor. Bunların en dikkat çekici olanı ise görenlerin gözlerini alamadığı beyaz kumsallar… Hatta öyle ki bu beyaz kumsallar sayesinde adı “Türkiye’nin Maldivleri” olarak biliniyor. Şimdi hep birlikte bu beyaz kumsalların oluşumuna göz gezdirelim.
Beyaz Kumlar Nasıl Oluşuyor?
Salda Gölü’ndeki en önemli özelliklerden birisi şüphesiz beyaz kumlar. Bu beyaz kumlar, göldeki magnezyumu bakterilerin emmesi, hidromenyezit minerali olarak çökelmesi sonucu oluşmuştur. Bu yapı taşları hidromenyezit minerali olan bakteriler stromatolitleri (sığ sularda oluşan genişleme eğilimli katmanlı yapılar) oluşturmuştur. Çevrenin ve zamanın etkisiyle bu stromatolitler ayrışarak bu beyaz kumu meydana getirmiştir.
Bu beyaz kumlar aslında bir fosil. Yani binlerce yıllar önce yaşamış bakterilerin bugüne olan kalıntıları. O halde biz bugün Salda Gölü’ne bakıyorsak şayet bundan binlerce yıl öncesini görmekteyiz.
Ayrıca Salda Gölü’ndeki beyaz kumsallarda halen reaksiyon oluşturabilecek algler ve canlıların olduğu biliniyor. Bunlar mavi ve yeşil algler adı verilen ilkel canlılardır. Bilim adamları bu kumlara basmanın beyaz kumların oluşmasını engellediğini ve kesinlikle basılmaması gerektiğini vurguluyorlar.
Beyaz Kumları Korumak İçin Önlemler Alınıyor
Salda Gölü’nün nadide beyaz kumsallarının zarar görmemesi için devlet eliyle bir takım önlemler alındı ve alınmaya da devam ediyor. Başta Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum olmak üzere buranın özel bir alan olduğunu, gereğince korunması için bütün önlemlerin alınacağını vurguluyorlar.Salda Gölü’nün yapısının bozulmaması için alınan önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bembeyaz kumsalları en net görebileceğiniz alan Beyaz Adalar Plajı, 15 Ekim 2020 tarihi itibariyle ziyarete kapatılacak.
Plajlarda çamur çukuru açmak yasaklandı. Çamur çukuru açıp çamur banyosu yapanlara 392 TL idari para cezası uygulanacak.
Salda Gölü plajlarında sigara içmek 1 Ağustos 2020 tarihi itibariyle yasaklandı. Ayrıca alınan bu kararla Salda Gölü Türkiye’deki ilk dumansız plaj ünvanına da sahip oldu.
Plajlara araç girişi yasaklandı. Ziyaretçilerin plajlara araçlarıyla girememeleri için göl çevresine ağaç kazıklar çakıldı.
Salda plajlarında ateş yakmak yasaklandı. Şuan Salda Gölü çevresinde ateş yakmanın serbest olduğu tek alan Tabiat Parkı Plajı.
Göl çevresinde yapılaşma durduruldu. Şuan hiç bir yapıya izin verilmiyor.
Alınan kararların titizlikle uygulanması için takviye özel güvenlik güçleri görevlendirildi. Halk plajı bölgesinde Burdur İl Emniyet Müdürlüğü polisleri tarafından oluşturulan ‘Bisikletli Martı Timleri’, Beyaz Adalar Plajında Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda görevli iki binici atlı jandarma görev yapıyor.