Türkiye’nin En Derin Gölü: Salda Gölü
Salda Gölü, derinlik bakımından Türkiye’nin en derin tatlı su gölü konumunda. Salda Gölü’nün ölçülebilen derinliği 185 metre.
Dünyanın üçüncü derin gölü olan Salda, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta gölün plajında yüzülebiliyor. Salda Gölü’nün denizden yüksekliği(rakım) 1193 metre. 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan gölün binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin ediliyor. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları yaşıyor. 185 metre derinliğe sahip olan Salda Gölü ve çevresi 1989 yılından beri birinci derece doğal sit alanı olarak korunuyor.
Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.
En derin gol Van Gölü, Salda ikinci
Dikkat ettiyseniz “Salda Gölü, derinlik bakımından Türkiye’nin en derin tatlı su gölü konumunda.” denilmektedir. Türkiye’deki göller Van Gölü (sodalı), Tuz Gölü (Tuzlu Su) ve Acıgöl (Sülfatlı-Acı Su) haricindeki göller tatlı su gölüdür. Tatlı su gölleri içinde en derini Salda Gölü‘dür. Ayrıca 185 metre derinliğin ölçülebilen derinlik olduğunu da unutmayınız.
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km. uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Göller bölgesi içindedir. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin 2. en derin gölüdür.
Yani Salda Gölü de tatlı değil. Amacımız burada yermek değil, n’olur yanlış anlamayın, sadece bilgiyi düzeltmek. Bunun yanında göl’ün nev-î önemli değil, göl olması önemli.
Saygılarımı Sunarım.
Değerli yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederiz. Yalnız Salda Gölü kesinlikle tatlı su gölüdür ve oluşumunda karstik faktörler ön plandadır.
Merhaba. Ek bilgi : Burdur’un yaklaşık 60 Km güney batısında bulunan Salda Gölü’nün yüzölçümü 44 Km2, en derin yeri 187 m ve deniz seviyesinden yüksekliği 1193 m dir. Göl suyu bol miktarda magnezyum içermektedir. Göldeki bakteriler magnezyumu tüketerek beyaz renkli hidromanyezit minareline dönüştürmektedir. Hidromanyezit minerallerinden oluşan bakteri kolonileri de bir araya gelerek stromotolitleri meydana getirmektedir. Bu stromolitler de göl içinde kıyı adalarını oluşturmaktadır. Bu adaların su yüzeyinden yüksekliği 5…8 m, su içindeki yükseklikleri ise 8…10 m dolayındadır. Zaman içinde, dalgaların etkisiyle bu adacıklar gölü çevreleyen kıyıdaki beyaz kumsalları oluşturmuştur.
Salda Gölü’nün yapısı ile Mars’tan gelen fotoğraflar arasında benzerlik, araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Mars’tan gelen fotoğraflarda görülen beyaz halkaların hidromanyezit olabileceği düşünülmektedir. Hidromanyezitlerin, suyun bulunduğu ortamlarda bakteriler tarafından üretildiği bilinmektedir. Bu varsayım, Mars’ta, geçmişte hayat olmuş olabileceği görüşünü desteklemektedir.
Gölde sazan balığının yaşadığı ancak yakalanamadığı söylenmektedir.