Salda Gölü Tanıtım ve Rehber Sitesi

Vekil Bayram Özçelik’ten Salda Millet Bahçesi Hakkında Bilgi

Vekil Bayram Özçelik, Salda Gölü Millet Bahçesi Hakkında Bilgi Verdi

Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Göller Yöresinin parlayan yıldızı Salda Gölü’ndeki Millet Bahçesi çalışmaları hakkında bilgi vermek için gündem dışı söz aldı. Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi kapsamında iki sahilde toplam 53 birimlik ahşap yapı yapıldığını ve yaklaşık 4400 metrekarelik kapalı alanın inşa edildiğini ifade eden Özçelik, basında ve sosyal medyada fırtına koparılan alanların bu kadarla sınırlı olduğunu ifade etti.

Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi kapsamında; sağlık birimleri, yönetici birimleri, otopark, kafe, büfe, giyinme odaları, satış üniteleri ve mescit yapıldığını ifade eden Özçelik, gölün 2019 yılında ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildiğini göldeki 44 kilometrelik korunan alanın 295 metrekareye çıkartıldığını ifade etti. Ayrıca gölün etrafına 43 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını söyledi.

Salda Gölü Dünyanın Ortak Mirası Konumuna Gelmiştir

Eski adı “Gökçe” olan Salda Gölü sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın ortak mirası konumuna gelmiştir. Salda Gölümüz üç yıldır sosyal medyada yoğun şekilde yer almaktadır. Salda Gölü’nü 2018 yılında 500 bin kişi, 2019 yılında 1 milyon 4 yüz bin kişi, 2020 yılında salgın olmasına rağmen 765 bin kişi ziyarette bulunmuştur. Bu yıldan itibaren yabancı turistlerin ve turların da sayısının artacağı, Pamukkale-Antalya arası turistlerin uğradığı görülmektedir.

Salda Gölü İle İlgili Gelişmeler Değerlendiriliyor

Daha önce 3-4 bin kişinin uğramadığı Beyaz Adalar’a 1 milyon 4 yüz bin kişinin uğraması çok büyük ihtiyaçları ve eksiklikleri de gündeme getirmiştir. Özellikle “Saldivler” denilen beyaz kumsallar ve adalar tarafında yaşanan olumsuzluklar ise süratle giderilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bilim Kurulunun her toplantısında Salda Gölümüz ile ilgili gelişmeler değerlendirilmektedir.  2019 yılından önce Salda’da sahile gölün kenarına kadar otomobiller park ediyordu. Derme çatma çadırlar vardı. Çöp kutuları ve konteynırlar yoktu.

Salda Gölü’nü Cazip Kılan Nedir?

Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Salda Gölü’nü cazip bir alan kılan özellikleri şu şekilde sıraları:

Salda’da Çevreci ve Doğa Koruma Eksenli Çalışmalar Yapılıyor

2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Saldamızda çevreci, ekolojik ve doğa koruma eksenli çalışmaları başlattı. Bu çerçevede 14 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi. Bu ilanla beraber 44 kilometrekare olan alan 295 kilometrekare alana çıkartıldı. Salda Gölümüzde 5 noktada su kalitesinin incelenmesi devam etmektedir ve su kalitesi yakından takip edilmektedir. Ayrıca bir yıldır Salda Gölümüz kamera ile takip edilmektedir.

Beyaz Adalar Plajında Yeni Yasaklar

Çevre ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ise 14 ekim 2020 tarihinde almış olduğu kararla Saldivler denilen Beyaz kumsallar tarafından göle girişi yasaklamıştır. Ama diğer tüm alanlardan gölümüze girilmektedir. Yaklaşık 1 buçuk kilometrekarelik sahil şeridinde ise bazı kısıtlamalar gidildi. Bu yıl uygulamaya başlanacak. Anlık olarak 540 kişi sahilde ziyarette bulunurken diğer ziyaretçiler bekletilecek.Gölün etrafında 43 kilometrelik bisiklet yolu tespit edildi. Bunun için de ödenekler ayrıldı, çalışmalara devam ediliyor. Salda Gölü’nün de Dünya Miras Listesine girmesine dair de çalışmalar başlatıldı. Bu yıldan itibaren misafirler otomobillerini otoparka bırakarak gölümüze intikalleri sağlanacak.

‘Betonlaşma Olmadığı Ahşap Yapılarla Ortaya Çıktı’

Göl etrafında doğal yapıya zarar vermeyecek ‘Millet Bahçesi’ çalışması başlatıldı. Betonlaşma olacağı söylenmesine rağmen bunun böyle olmadığı yapılan ahşap yapılarla ortaya çıktı. Burada Sağlık birimleri, yönetici birimleri, otopark, kafe, büfe, giyinme odaları, satış üniteleri ve mescit yapılmıştır. Seyir terasları ve fotoğraf çekme alanları ise kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Millet Bahçesi Salda Gölü’nün iki kısmında yapılacak. Halk Plajı kısmında 32 birimlik bir alan yapıldı, 2500 metrekare kapalı alan var. Fırtına kopartılan alan bu. Saldivler tarafında ise 21 ahşap birim var ve bunların kapalı alanı ise 1900 metrekare.

Tabiat varlıklarımız bizlere emanettir.  Bu güzelliklerimizi gelecek nesiller için muhafaza etmeliyiz. Salda’nın özel yapısını yüzyıllar boyunca korumak için çalışıyoruz.

Salda Gölü TanıtımSalda Gölü ve çevresi hakkında detaylı bilgi
Exit mobile version